Lelaki Berusia 37 Tahun di India Membunuh Diri Atas Hutang Judi
toto

Lelaki Berusia 37 Tahun di India Membunuh Diri Atas Hutang Judi

Seorang lelaki berusia 37 tahun ditemui mati di rumahnya di Manali, Himachal Pradesh, India. Dia membunuh diri kerana hutang perjudian dengan sesi perjudian dalam talian terbarunya yang mengakibatkan jumlah kerugian hutang sebanyak 20 lakh ($25,656). Dia adalah mangsa terbaharu kecederaan berkaitan perjudian di negara itu dengan India kini berada di persimpangan tentang cara mengawal selia industri perjudian yang semakin tidak dikawal yang beroperasi tanpa lesen.

Perjudian luar pesisir telah berleluasa di India di mana hanya dua negeri membenarkan perjudian dalam talian dalam beberapa bentuk dan yang ketiga sedang mempertimbangkan pendekatan yang lebih liberal. Mangsa telah Live SGP berkahwin dan merupakan bapa kepada dua anak. Menurut polis, lelaki itu menjadi sangat ketagih berjudi dengan hutangnya terus meningkat dan terpaksa mempertaruhkan barangan peribadi, seperti telefon pintarnya untuk meneruskan.

Pada Khamis minggu lalu, lelaki itu dan isterinya bergaduh selepas pasangannya berdepan dengannya mengenai ketagihan berjudi. Dia mendapati suaminya mati pada pagi Jumaat di dalam biliknya dan menghubungi pihak berkuasa yang membawa mayatnya ke Hospital Stanley Kerajaan.

(Tidak)Tindak Balas Kerajaan yang tepat pada masanya
Berita tentang bunuh diri baru yang disebabkan oleh perjudian dalam talian yang tidak disemak telah membimbangkan penggubal undang-undang dan pelbagai organisasi. Presiden PMK Anbumani Ramadoss menggesa kerajaan Tamil Nadu, sebuah lagi negeri di India, supaya bertindak menentang penyebaran perjudian berterusan yang merosakkan kehidupan rakyat.

Ramadoss berkata dalam satu kenyataan baru-baru ini bahawa sekurang-kurangnya 24 orang telah menamatkan nyawa mereka sendiri kerana hutang perjudian dalam tempoh 10 bulan lalu. Kerajaan negeri yang berbeza telah mengakui keperluan untuk bertindak pantas, tetapi mereka tidak begitu berkemungkinan – atau mampu berbuat demikian. Langkah cepat biasanya bukan perkara politik India yang sering dibandingkan dengan kemajuan glasier.

Namun begitu, Ramadoss menegaskan bahawa langkah mesti digubal dalam masa seminggu. Sebelum ini, seorang ibu kepada dua anak mengakhiri hidupnya dengan hutang perjudian lebih $550,000. Dia menjadi ketagih dengan aktiviti itu semasa wabak dan tidak dapat berhenti walaupun keluarganya cuba campur tangan.

Pelanggaran Peraturan Mesti Dihentikan
Memandangkan kes-kes ini semakin kerap, akhirnya ada kesediaan untuk mula live draw hongkong menangani isu tersebut satu persatu. Menghapuskan industri perjudian luar pesisir hanya boleh dicapai melalui peraturan pasaran perjudian yang bijak dan tepat pada masanya.

Larangan bukanlah kunci untuk menyelesaikan masalah India. Malah, tapak web perjudian luar pesisir mengalu-alukan kekurangan rangka kerja kawal selia kerana mereka tidak mempunyai sesiapa untuk bersaing, dan sifar kewajipan untuk mencegah bunuh diri yang disebabkan oleh perjudian yang berlebihan.

Satu perubahan positif telah diumumkan minggu lalu apabila Kementerian I&B India mengarahkan media untuk berhenti menolak iklan perjudian yang tidak terkawal di halaman mereka – secara digital dan analitikal. Ini mungkin kelihatan seperti goreng kecil, tetapi ia penting. Selama bertahun-tahun, media boleh keluaran macau mengiklankan jenama tidak terkawal di bawah hidung pihak berkuasa yang gembira menumpukan pada serbuan terhadap sarang perjudian fizikal tetapi mengabaikan kesalahan yang paling terang-terangan.

Memenangi industri perjudian daripada sektor tidak terkawal walaupun akan menjadi perjuangan panjang yang memerlukan ahli politik mengetepikan prasangka mereka dan mengelakkan penyelesaian rabun dan tidak cekap. Pengesahan seharusnya datang untuk sektor perjudian India agar tragedi sedemikian dapat dielakkan.