Agong, Raja Permaisuri berangkat makan malam
Free

Agong, Raja Permaisuri berangkat makan malam

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah malam ini setuju untuk berangkat Makan Malam bersamaan dengan Menghormati Pertemuan Konferensi Penguasa ke-257 di Istana Negara di sini.

Keberangkatan Yang Mulia didampingi oleh Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Turut meninggalkan Kedah Sultan Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah, Perak Sultan Nazrin Shah, Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dan Tengku Permaisuri dari Selangor Tengku Permaisuri Norashikin.

Bupati Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah dan Putra Mahkota Kelantan Tengku Dr Muhammad Faiz Petra Sultan Ismail Petra juga hadir dalam jamuan makan tersebut.

Upacara tersebut juga dihadiri oleh Yang Dipertua Negeri Penang Tun Abdul Rahman Abbas, Melaka Yang Dipertua Negeri Tun Mohd Ali Rustam, Sabah Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin dan Sarawak Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Taib Mahmud.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan istrinya Datin Seri Muhaini Zainal Abidin, menteri kabinet dan menteri utama juga berpartisipasi dalam upacara tersebut.

Rapat Dewan Penguasa yang berlangsung selama dua hari mulai hari ini dipimpin oleh Sultan Sallehuddin dan dihadiri oleh seluruh Penguasa Melayu kecuali Kelantan, Pahang dan Perlis.

Kelantan diwakili oleh Tengku Mahkota Kelantan Tengku Dr Muhammad Faiz Petra Sultan Ismail Petra sedangkan Pahang diwakili oleh Bupati Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah dan Perlis diwakili oleh Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Pertemuan tersebut juga dihadiri oleh Yang Dipertua Negeri Penang, Melaka, Sabah dan Sarawak.

Pertemuan terakhir dilakukan pada 19 dan 20 Februari 2020 yang dipimpin oleh Sultan Nazrin Syah. – BERNAMA

© New Straits Times Press (L) Bhd

Posted By : hk hari ini keluar